
Byl to jeden z těch letních dnů, kdy vzduch voněl bylinami a já jsem se s holkama chystala vázat byliny na sušení. „Teto, můžeme vázat ty kytice, jak chceme, z různých rostlin dohromady?“ Zamyslela jsem se, automatická odpověď by zněla: „Ne, vždyť se svazky vážou z jednoho druhu, aby se to pak nepomíchalo a lépe uskladňovalo“.

Ale moment, vždyť to není nutnost, jen ať si to holky uvážou, jak se jim to bude líbit. Bude je to víc bavit a dá to průchod jejich kreativitě a estetičnu. A tak vznikly krásné pestré kytice bylin na sušení, z levandule, máty, slézu a hlavně dobromysli.
A v té chvíli jsem si zase připomněla, že někdy je třeba zapomenout na pravidla a nechat děti najít si vlastní cestu k přírodě.

Origanum vulgare je latinský název pro léčivou bylinu, v tradičním léčitelství i botanice známou pod českým názvem dobromysl obecná. Je to u nás divoce rostoucí bylina, asi kolem 70ti centimetrů vysoká, růžovo-fialově bohatě kvetoucí. Bývá nápadně obletovaná opylovači. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), roste na slunných stráních, mezích a okrajích lesů.

Druh Origanum vulgare je jedním z asi 44 druhů patřících do rodu Origanum, ale je jediný volně žijící rozšířený u nás (ve více poddruzích).
Další druhy rodu Origanum se nachází například ve Středomoří, v Řecku pokrývá celé kopce a velmi silně voní. Odtud i název z řeckého Oros – hora, a ganos – radost, lesk nebo ozdoba. Řekové tuto bylinu spojovali s pozitivními emocemi a radostí – používali ji dokonce při svatebních obřadech jako součást věnců, protože symbolizovala štěstí.

Dobromysl bývá ztotožňována s oregánem. Název oregáno se používá v gastromonii pro koření, které se získává z druhu Origanum vulgare, ale častěji z poddruhů pocházejících nebo i pěstovaných právě ve Středozemí, protože bývají aromatičtější.
Jako koření oregáno se používají i jiné druhy rodu Origanum, například bíle kvetoucí Origanum heracleoticum (O. vulgare subsp. viridulum) – řecké oregáno; či Origanum onites (Majorana cretica) – krétské oregáno, jehož intenzivní vůně se zachovává i po tepelné úpravě.
Koření oregáno je silně spjaté s italskou kuchyní, a hlavně s pizzou, která byla původně jídlem chudých. Není náhoda, že tato bylina se používá jako koření, její působení zvyšuje sekreci trávicích enzymů, a tedy pomáhá trávit potravu. Navíc navozuje uvolnění a pohodu.

U nás volně rostoucí poddruhy dobromysli se jako koření dají použít také, ale počítejte s méně výraznou vůní i chutí.

V zahradnictví můžeme zakoupit širokou škálu odrůd a kultivarů dobromysli a tedy i oregána. Byly vyšlechtěny odrůdy nízkého vzrůstu, například do skalek, a s květy barev od bílé, přes růžovou, po fialovou, s různými vůněmi a chutěmi.

Dobromysl nejlépe sbíráme v červenci a srpnu, až září. Ideálně kolem poledne za slunečného suchého počasí, kdy obsahuje nejvíce silic. Sbíráme nať před plným rozkvětem, nebo plně kvetoucí nať. Stříháme nůžkami olistěnou část natě.
Pro užití jako koření do kuchyně sbíráme mladé lístky kdykoliv. Obvykle budeme sbírat z rostlin ze zahrádky, kde si pěstujeme odrůdy nebo i druhy vhodné jako koření. Divoce rostoucí dobromysl je jako koření méně vhodná, listy jsou míň aromatické.
Pro sušení ji svážeme do tenkých svazečků a zavěsíme na stinném, dobře větraném místě. Můžeme ji také rozložit v tenké vrstvě na síta nebo plátno. Další možností je použít sušičku a nastavit teplotu do 35°C. Správně usušená dobromysl si zachovává tmavozelenou až šedavou barvu a příjemnou vůni. Nenecháváme svazečky viset zbytečně dlouho. Vždy ihned po dostatečném usušení uskladníme. Jinak droga degraduje a ztrácí účinnost.




Po usušení zdrhneme lístky ze stonků, květenství ustřihneme, a lístky a květenství společně vložíme do suché čisté sklenice nebo nádoby bez přístupu vzduchu. Uskladníme v temnu a suchu. Nezapomeneme si nádobu popsat včetně datumu a místa sběru.
SBĚR A SUŠENÍ DOBROMYSLI
Pro děti je dobromysl vhodná především při nachlazení, rýmě, zahlenění a kašli, protože pomáhá vylučování ochranných hlenů ve sliznicích dýchacích cest, kde současně působí mírně dezinfekčně.
Je skvělá do koupelí, při kterých pomáhá uvolnit svalové křeče a navozuje relaxaci. Tím přispívá k lepšímu spánku.
Taky významně podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a uklidňuje žaludek.
Léčivé účinky dobromysli pro děti

JAK POUŽÍT DOBROMYSL PRO DĚTI
Kromě výše uvedených účinků má dobromysl také významné protikřečové působení, které ocení dívky a ženy při menstruačních bolestech. Slabý čaj z dobromysli může pomoci zmírnit křeče a napětí v podbřišku. Pomáhá také zlepšovat krevní oběh a působí protizánětlivě, což může přispět ke zmírnění menstruačních obtíží, včetně bolesti hlavy a slabosti.
Pro menstruační obtíže se používá jako:
– Čaj (1-2 lžičky sušené bylinky na šálek vody)
– Teplý obklad na podbřišek
Toto použití je vhodné pro dospělé ženy, ale u dívek v pubertě by mělo být opatrnější a s nižším dávkováním.
Je důležité vědět, že v těhotenství se dobromysl spíše nedoporučuje kvůli obsahu silic, které by teoreticky mohly podporovat stahy dělohy. Vždy je lepší se poradit s lékařem nebo porodní asistentkou.
Při kojení je naopak doporučována, navíc podporuje tvorbu mateřského mléka.
Silice tedy esenciální olej (Origani aetheoleum) má v malém množství stimulační účinky a ve velkém dokonce narkotizující. Pro děti tedy vhodná rozhodně není, i kvůli vysokému obsahu thymolu – ten je v větším množství jedovatý. Také na něj mohou vznikat alergické reakce.
Velmi zajímavé je silné antimikrobiální působení silice a to především proti plísním. To lze uplatnit spíš u dospělých, nebo u starších dětí a s opatrností.
Všechna uvedená použití jsou pro děti bez obav vhodné. Ale vždy při používání bylin u dětí myslíme na to, že zkoušíme každou novou bylinu nejprve zvlášť, a sledujeme, zda nemá dítě alergickou reakci.
Při přípravě čaje pro děti dávkujeme menší množství bylin než pro dospělé, děláme tedy raději slabší čaj. Taky čaj pro děti louhujeme kratší dobu, stačí asi 7 minut.
Chcete vidět dobromysl v akci? Podívejte se na mé video, kde ukazuji, jak bylinu správně sbírat, sušit a zpracovávat pro děti. Video najdete zde.
Dobromysl je krásná ukázka toho, že už ve starověku lidé vnímali byliny nejen jako užitečné, ale i jako něco, co přináší radost a krásu do života.

A hádejte, co dnes chystám na oběd? Kuře na oregánu, mňamka 😉