
Šípkový čaj je pro děti jedním z nejbezpečnějších a nejhodnotnějších bylinných nápojů. Podporuje jejich imunitu, pomáhá při nachlazení a je přirozeným zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc, když děti pomohou s jeho sběrem a přípravou, mnohem raději ho budou pít!

Doprovodné látky v plodu šípku prokazatelně zvyšují účinnost vitamínu C až pětkrát oproti syntetickému nebo izolovanému. (K. Mika, 2018)
Sběr šípků může být skvělou rodinnou aktivitou, která děti přirozeně seznámí s přírodou. Přesto, že růžový keř má ostny, můžeme děti zapojit různými způsoby:

Nasbírané šípky můžete použít do hravého herbáře Bylinková spižírna a udělat si krásně barevnou podzimní variantu! Nebo zkuste nejdřív verzi Bylinkové spižírny zdarma.
SBĚR A SUŠENÍ ŠÍPKU
Šípek je nepravý plod růží (přesněji obal plodů, kterým se říká nažky).
Pro léčebné účely můžeme sbírat šípky všech druhů planě rostoucích růží naší přírody.
Každý druh má své specifické vlastnosti a mírně odlišné složení. Botanické rozlišování je v této skupině dosti složité, ale naštěstí se tím bylinkáři nemusí trápit. Jen pro zajímavost zde uvádím některé druhy růží, na které můžete v naší přírodě narazit.
Růže šípková (Rosa canina) je nejběžnější druh, s vysokým obsahem vitamínu C. Poznáte ji podle toho, že šípek i stopky šípku jsou hladké, bez žlázek nebo chloupků, což jiné druhy růže nesplňují.
Šípky jsou hladké, někdy výrazně velké, zaschlé kališní lístky přitisklé a sehnuté k šípku, časem opadávají a chybí.
Listy obvykle bez žlázek, ale někdy jich pár mají, měkké, žlutozelené, sevřené kolem střední žilky do tvaru písmene V, nevoní.
Ostny jsou dobrý poznávací znak, jsou typické srpovité.




Růže převislá (= r. alpská) (Rosa pendulina) – menší podlouhlé lahvicovité visící šípky, mohou mít žlázky, zůstávají mu vztyčené kališní lístky. Narozdíl od ostatních našich růží se vyskytuje ve vyšších polohách a tam, kam slunce nezasvítí.

Růže vinná (Rosa rubiginosa) – menší oválnější šípky, celé nebo aspoň na bázi stopkatě žláznaté, stejně jako listy mají jablečnou vůni. Kališní lístky mohou být nápadné a odstáté než odpadnou.

Růže bedrníkolistá (= r. turecká, r. trnitá) (Rosa pimpinellifolia, R. spinosissima) má menší černofialové šípky se zajímavou chutí, na vitamín C je podle některých zdrojů dokonce bohatší, patří mezi silně ohrožené druhy naší květeny, ale zákonem doposud chráněná není.

Růže galská (=r. keltská, růže lékárníků) (Rosa gallica) má šípek úzce vejčitý až kulatý, hruškovitý, hnědočervený, červená pozvolna. Velký léčebný význam mají okvětní plátky, patří mezi ohrožené druhy, ale není zákonem chráněná (pozn. šípek na fotografii není úplně reprezentativní, je focen pozdě)

Růže svraskalá (Rosa rugosa) – má nápadně velké a dužnaté masité hladké šípky, sladší, oranžově červené.

Růže plstnatá (Rosa tomentosa), kulovitě vejcovité šípky pokryté žlázkami až osténci, listy voní po terpentýnu, vzácný výskyt, ohrožená, ale nikoliv zákonem chráněná

Zajímavé je, že vysoce šlechtěné odrůdy a kultivary často ani šípky netvoří. Nedochází u nich k opylení, protože to stavba květu znemožňuje. Příkladem může být i růže stolistá (Rosa x centifolia).
Pro odlišování druhů šípků i jiných bylin naučte děti pozorně vnímat jemné rozdíly v přírodě. Pomůžou vám naše poznávací listy Objevuj přírodu s koalou! Pomocí 25 originálních aktivit děti otevřou oči pro přírodu.
Pro zachování maximálního množství vitamínu C a dalších cenných látek je klíčové šípky správně usušit:

Postupů pro přípravu šípkového čaje je známo mnoho. V českém lékopisu se dříve doporučovalo drcené šípky asi 20 minut povařit a 30 minut nechat louhovat. Od vaření se ale ustupuje kvůli ztrátě termolabilních látek jako je vitamín C.
Podle výzkumů zaměřených na extrakci vitamínu C a zároveň pro zachování maximálního množství dalších účinných látek doporučuju tento postup :

Připravte si větší množství čaje do zásoby v době nemoci dětí, a skladujte ho v lednici. Nemusíte pak absolvovat přípravu znovu a znovu.
Známí bylinkáři Janča a Zentrich doporučují povaření celých šípků pár minut, nechat macerovat několik hodin, a udělat druhý a třetí odvar ze stejných šípků. Druhý a třetí odvar podle nich bude mít výbornou kvalitu. Pro drcené šípky doporučují vařit 10 minut a nechat vylouhovat do vychladnutí na přijatelnou teplotu. Drcené šípky se používají hlavně ve směsích.
Čaj můžete připravit i z čerstvých šípků. Vitamínu C můžete získat víc, ale některé látky jako flavonoidy a pektiny mohou být pro naše tělo lépe dostupné po sušení.
Z čerstvých šípků je asi nejlepší metoda přípravy čaje tato:
Můžete tedy vyzkoušet, která metoda vám bude vyhovovat a nejvíc chutnat i fungovat.
Šípky představují jeden z nejbezpečnějších přírodních zdrojů vitamínů pro děti. Jejich pravidelné užívání přináší několik klíčových benefitů:

Šípkový čaj může díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších látek pomáhat posilovat imunitní systém dětí během sezóny nachlazení.
Šípky obsahují vysoké množství vitamínu C v přirozené formě, který je vázán s bioflavonoidy zvyšujícími jeho vstřebatelnost a účinnost.
Navíc, na rozdíl od vitamínu C v kapslích, nehrozí u šípku nežádoucí účinky při předávkování, jako je například podráždění žaludku nebo průjem. A to zřejmě opět díky doprovodným látkám v šípku.
Jeden šálek šípkového čaje může obsahovat i 15 mg vitamínu C, a tak může významně přispět k splnění denní potřeby vitamínu C u dítěte, která je pro dítě 60 – 90 mg, podle věku a váhy.
Pektin v šípkových plodech funguje jako jemné prebiotikum podporující střevní mikroflóru. Šípky také obsahují minerály nezbytné pro správný vývoj kostí a zubů.
Šípek podporuje tvorbu a vylučování moči, čímž pomáhá přirozeně čistit močové cesty a ledviny. Obsahuje látky s mírným antibakteriálním účinkem, které mohou pomoci upravit mikroflóru močového systému a působit proti některým patogenům způsobujícím infekce močových cest.
Obecně se dá říct, že šípkový čaj je bezpečný od 1 roku věku (ředěný 1:1 s vodou) v množství 100-150 ml denně. Od 3 let mohou děti pít neředěný šípkový čaj v množství až 200-250 ml denně. Přesně stanovené hodnoty ale nemám k dispozici, pokud vůbec existují. Vždy je třeba být opatrní a sledovat reakce dítěte na nově podávanou bylinu, podobně jako u potravin.
Šípkový čaj je jednou z mála bylin, které jsou pro děti považovány za naprosto bezpečné a nemají žádné známé kontraindikace při běžném užívání. Pouze jeho kyselost by mohla být problém, ale proto čaj sladíme, nebo například můžeme míchat s jablečným džusem.
Je dobrý pro těhotné a kojící matky, malé děti i starší lidi.
OBSAHOVÉ LÁTKY ŠÍPKU
Semínka šípku (nažky) obsahují vitamín E, vanilín, silice, a například kyselinu jablečnou. Dodávají čaji příjemnou vůni a chuť.
Existuje několik způsobů, jak šípky uchovávat:
Šípky skladujte v uzavíratelných skleněných nádobách na tmavém, suchém a chladném místě. Ideální je spotřebovat je do jednoho roku, protože obsah vitamínu C postupně klesá i při správném skladování.
Šípky nabízejí mnoho kreativních možností zpracování. Nejšetrnější metodou pro zachování vitamínů je mrazení – buď čerstvých rozpůlených plodů, nebo častěji sušených a namletých na prášek. Mrazením se zachová až 95% vitamínů, což je výrazně více než při běžném skladování ve sklenici při pokojové teplotě.
Někteří bylinkáři po usušení namelou šípky na jemný prášek, který uchovávají ve vzduchotěsných nádobách v mrazničce a postupně odebírají potřebné množství do smoothie, jogurtů nebo müsli.
Z šípků se dá vyrobit i dětmi oblíbené želé a domácí bonbóny. Oblíbený je i sirup nebo marmeláda – ta je dost pracná, protože vyžaduje odstranění dráždivých chloupků a tvrdých semínek.
Gurmáni jistě znají šípkovou omáčku k masům. Šípkové víno je pak skutečnou bylinkářskou lahůdkou pro dospělé. Při jakémkoliv zpracování platí, že čím méně tepla a světla, tím více vitamínů zůstane zachováno.

Šípek je tedy nejen ozdobou podzimní krajiny, ale je přímo pokladem pro lidské zdraví.
Použity byli různé odborné zdroje, jejichž souhrn uvedu v připravovaném článku o důvěryhodných zdrojích informací, které používám. Zde zmiňuji jeden konkrétní zdroj, a to Mika Karel, Fytoterapie perem lékaře, 2018. Botanické údaje pochází především z Klíče ke květeně České republiky, 2019 a z webových stránek Botany.cz a Pladias.cz.