Šípky pro zdraví dětí: Jak sbírat, sušit a připravit nejúčinnější čaj

Šípkový čaj je pro děti jedním z nejbezpečnějších a nejhodnotnějších bylinných nápojů. Podporuje jejich imunitu, pomáhá při nachlazení a je přirozeným zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc, když děti pomohou s jeho sběrem a přípravou, mnohem raději ho budou pít!

Doprovodné látky v plodu šípku prokazatelně zvyšují účinnost vitamínu C až pětkrát oproti syntetickému nebo izolovanému. (K. Mika, 2018)

Sběr šípků s dětmi – praktické tipy

Sběr šípků může být skvělou rodinnou aktivitou, která děti přirozeně seznámí s přírodou. Přesto, že růžový keř má ostny, můžeme děti zapojit různými způsoby:

  • Vy držíte větvičky, děti stříhají šípky nůžkami.
  • Vy stříháte, děti chytají šípky do košíčku nebo misky.
  • Děti mohou pomáhat čistit nasbírané šípky od stopek a lístků.
  • Děti si mohou hrát poblíž, když vy sbíráte.

Nasbírané šípky můžete použít do hravého herbáře Bylinková spižírna a udělat si krásně barevnou podzimní variantu! Nebo zkuste nejdřív verzi Bylinkové spižírny zdarma.

Důležité zásady při sběru:

  • Používejte rukavice kvůli ostnům.
  • Sbírejte pouze jasně červené, pevné šípky bez známek hniloby (přezralé šípky mají nižší obsah vitamínu C).
  • Sbírejte na čistých místech, daleko od silnic a chemicky ošetřovaných ploch jako jsou i pole.
  • Naučte děti rozpoznávat šípky od jiných červených plodů v přírodě (například od hlohu).

Sběr a sušení šípků

SBĚR A SUŠENÍ ŠÍPKU

  • kdy sbíráme
    Na přelomu září a října, než přemrznou, za slunečného a suchého počasí.
  • co sbíráme
    Šípky růže šípkové, ale i jiných planě rostoucích druhů, bez stopek.
  • sušení
    Ideálně v sušičce nebo troubě na 45 až 50°C. Správně usušené šípky budou tvrdé a křehké, a mají vevnitř bílou barvu, nezčernají.
  • trik pro rychlejší sušení
    Šípky namáčkněte! Dejte pozor, aby nezměkly, nesušte společně s ovocem.
  • skladování
    Ihned po usušení vložíme do suché čisté dobře uzavíratelné nádoby, kterou uložíme ve tmě a suchu. Můžeme skladovat i nadrcené. Spotřebujte do 1 roku. Pak rychle klesá obsah vitamínu C.

Různé druhy šípků

Šípek je nepravý plod růží (přesněji obal plodů, kterým se říká nažky).

Pro léčebné účely můžeme sbírat šípky všech druhů planě rostoucích růží naší přírody.

Každý druh má své specifické vlastnosti a mírně odlišné složení. Botanické rozlišování je v této skupině dosti složité, ale naštěstí se tím bylinkáři nemusí trápit. Jen pro zajímavost zde uvádím některé druhy růží, na které můžete v naší přírodě narazit.

Jak poznat šípek růže šípkové

Růže šípková (Rosa canina) je nejběžnější druh, s vysokým obsahem vitamínu C. Poznáte ji podle toho, že šípek i stopky šípku jsou hladké, bez žlázek nebo chloupků, což jiné druhy růže nesplňují.

Šípky jsou hladké, někdy výrazně velké, zaschlé kališní lístky přitisklé a sehnuté k šípku, časem opadávají a chybí.

Listy obvykle bez žlázek, ale někdy jich pár mají, měkké, žlutozelené, sevřené kolem střední žilky do tvaru písmene V, nevoní.

Ostny jsou dobrý poznávací znak, jsou typické srpovité.

Další druhy planě rostoucích růží naší přírody

Růže převislá (= r. alpská) (Rosa pendulina) – menší podlouhlé lahvicovité visící šípky, mohou mít žlázky, zůstávají mu vztyčené kališní lístky. Narozdíl od ostatních našich růží se vyskytuje ve vyšších polohách a tam, kam slunce nezasvítí.

Růže vinná (Rosa rubiginosa) – menší oválnější šípky, celé nebo aspoň na bázi stopkatě žláznaté, stejně jako listy mají jablečnou vůni. Kališní lístky mohou být nápadné a odstáté než odpadnou.

Růže bedrníkolistá (= r. turecká, r. trnitá) (Rosa pimpinellifolia, R. spinosissima) má menší černofialové šípky se zajímavou chutí, na vitamín C je podle některých zdrojů dokonce bohatší, patří mezi silně ohrožené druhy naší květeny, ale zákonem doposud chráněná není.

Růže galská (=r. keltská, růže lékárníků) (Rosa gallica) má šípek úzce vejčitý až kulatý, hruškovitý, hnědočervený, červená pozvolna. Velký léčebný význam mají okvětní plátky, patří mezi ohrožené druhy, ale není zákonem chráněná (pozn. šípek na fotografii není úplně reprezentativní, je focen pozdě)

Růže svraskalá (Rosa rugosa) – má nápadně velké a dužnaté masité hladké šípky, sladší, oranžově červené.

Růže plstnatá (Rosa tomentosa), kulovitě vejcovité šípky pokryté žlázkami až osténci, listy voní po terpentýnu, vzácný výskyt, ohrožená, ale nikoliv zákonem chráněná

Zajímavé je, že vysoce šlechtěné odrůdy a kultivary často ani šípky netvoří. Nedochází u nich k opylení, protože to stavba květu znemožňuje. Příkladem může být i růže stolistá (Rosa x centifolia).

Pro odlišování druhů šípků i jiných bylin naučte děti pozorně vnímat jemné rozdíly v přírodě. Pomůžou vám naše poznávací listy Objevuj přírodu s koalou! Pomocí 25 originálních aktivit děti otevřou oči pro přírodu.

Sušení šípků

Pro zachování maximálního množství vitamínu C a dalších cenných látek je klíčové šípky správně usušit:

  • Šípky před sušením očistěte a odstraňte stopky.
  • Namáčkněte každý šípek pro rychlejší sušení (nebo rovnou rozpůlte).
  • Sušte při teplotě 45-50°C (v sušičce nebo troubě).
  • Pokud chcete sušení urychlit, zvyšte teplotu, ale nikdy ne na víc než 80°C.
  • Čím rychlejší bude sušení, tím více cenných látek se zachová, ale nesmí to být za cenu příliš vysokých teplot. Ideálně by se nemělo přesáhnout těch 50°C.
  • Nikdy nesušte na přímém slunci, UV záření ničí vitamín C.
  • Správně usušené šípky jsou tvrdé, křehké a uvnitř bílé (ne zčernalé). Při drcení křupnou.
  • Zabraňte zapaření šípků – sušte v tenké vrstvě s dostatečnou cirkulací vzduchu.
  • Šípky nesmí před sušením změknout, to vede k rychlé ztrátě vitamínu C, takže je sušte vždy samostatně.

Optimální příprava šípkového čaje

Postupů pro přípravu šípkového čaje je známo mnoho. V českém lékopisu se dříve doporučovalo drcené šípky asi 20 minut povařit a 30 minut nechat louhovat. Od vaření se ale ustupuje kvůli ztrátě termolabilních látek jako je vitamín C.

Podle výzkumů zaměřených na extrakci vitamínu C a zároveň pro zachování maximálního množství dalších účinných látek doporučuju tento postup :

  1. Šípky středně hrubě rozdrťte (přikryjte utěrkou a drťte paličkou na maso, nebo v hmoždíři).
  2. Dejte asi 1 až 2 kávové lžičky drti na 1 šálek vody.
  3. Krátce zahřejte ve vodě asi na 80-85°C (3-5 minut).
  4. Nechte vychladnout a macerovat v chladu (ideálně přes noc v lednici).
  5. Přeceďte přes velmi jemné sítko (ne kovové) nebo plátýnko, gázu, kávový filtr. Je důležité zbavit se dráždivých chloupků, které jsou uvnitř šípku kolem nažek – semen.
  6. Do hotového čaje můžete přidat trochu citronové šťávy, která pomáhá stabilizovat vitamín C.
  7. Takto můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici tři dny.
  8. Před podáváním stačí lehce ohřát na příjemnou teplotu kolem 40°C a osladit medem.

Připravte si větší množství čaje do zásoby v době nemoci dětí, a skladujte ho v lednici. Nemusíte pak absolvovat přípravu znovu a znovu.

Známí bylinkáři Janča a Zentrich doporučují povaření celých šípků pár minut, nechat macerovat několik hodin, a udělat druhý a třetí odvar ze stejných šípků. Druhý a třetí odvar podle nich bude mít výbornou kvalitu. Pro drcené šípky doporučují vařit 10 minut a nechat vylouhovat do vychladnutí na přijatelnou teplotu. Drcené šípky se používají hlavně ve směsích.

Čaj z čerstvých šípků

Čaj můžete připravit i z čerstvých šípků. Vitamínu C můžete získat víc, ale některé látky jako flavonoidy a pektiny mohou být pro naše tělo lépe dostupné po sušení.

Z čerstvých šípků je asi nejlepší metoda přípravy čaje tato:

  • Krátké zahřátí (3-5 minut) na 80 – 85°C pro rozrušení buněčných stěn, následné ochlazení a pak dlouhá macerace za studena. Počáteční zahřátí rozruší buněčné stěny šípku a následná studená macerace pak vytáhne vitamín C z takto „otevřených“ buněk.

Můžete tedy vyzkoušet, která metoda vám bude vyhovovat a nejvíc chutnat i fungovat.

ŠÍPKY A JEJICH BLAHODÁRNÉ ÚČINKY NA ZDRAVÍ DĚTÍ

Šípky představují jeden z nejbezpečnějších přírodních zdrojů vitamínů pro děti. Jejich pravidelné užívání přináší několik klíčových benefitů:

Posilování imunitního systému

Šípkový čaj může díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších látek pomáhat posilovat imunitní systém dětí během sezóny nachlazení.

Šípky obsahují vysoké množství vitamínu C v přirozené formě, který je vázán s bioflavonoidy zvyšujícími jeho vstřebatelnost a účinnost.

Navíc, na rozdíl od vitamínu C v kapslích, nehrozí u šípku nežádoucí účinky při předávkování, jako je například podráždění žaludku nebo průjem. A to zřejmě opět díky doprovodným látkám v šípku.

Jeden šálek šípkového čaje může obsahovat i 15 mg vitamínu C, a tak může významně přispět k splnění denní potřeby vitamínu C u dítěte, která je pro dítě 60 – 90 mg, podle věku a váhy.

Podpora zdravého trávení a vývoje

Pektin v šípkových plodech funguje jako jemné prebiotikum podporující střevní mikroflóru. Šípky také obsahují minerály nezbytné pro správný vývoj kostí a zubů.

Podpora močového systému

Šípek podporuje tvorbu a vylučování moči, čímž pomáhá přirozeně čistit močové cesty a ledviny. Obsahuje látky s mírným antibakteriálním účinkem, které mohou pomoci upravit mikroflóru močového systému a působit proti některým patogenům způsobujícím infekce močových cest.

Bezpečné dávkování pro děti

Obecně se dá říct, že šípkový čaj je bezpečný od 1 roku věku (ředěný 1:1 s vodou) v množství 100-150 ml denně. Od 3 let mohou děti pít neředěný šípkový čaj v množství až 200-250 ml denně. Přesně stanovené hodnoty ale nemám k dispozici, pokud vůbec existují. Vždy je třeba být opatrní a sledovat reakce dítěte na nově podávanou bylinu, podobně jako u potravin.

Šípkový čaj je jednou z mála bylin, které jsou pro děti považovány za naprosto bezpečné a nemají žádné známé kontraindikace při běžném užívání. Pouze jeho kyselost by mohla být problém, ale proto čaj sladíme, nebo například můžeme míchat s jablečným džusem.

Je dobrý pro těhotné a kojící matky, malé děti i starší lidi.

Obsahové látky a jejich působení

OBSAHOVÉ LÁTKY ŠÍPKU

  • Vitamín C
    2 až 6%, v přirozené formě s bioflavonoidy, což významně zvyšuje jeho vstřebatelnost a účinnost v těle
  • flavonoidy a anthokyany s antioxidačními účinky
  • karotenoidy, sacharidy, třísloviny
  • organické kyseliny podporující trávení
  • pektin působící jako přirozené prebiotikum
  • vitamíny skupiny B, A, E a K (semena obsahují vitamín E ve významném množství)
  • minerály jako železo, vápník a hořčík

Semínka šípku (nažky) obsahují vitamín E, vanilín, silice, a například kyselinu jablečnou. Dodávají čaji příjemnou vůni a chuť.

Možnosti skladování šípku

Existuje několik způsobů, jak šípky uchovávat:

  • Celé sušené šípky – nejdéle si uchovají vitamíny, ale před použitím je třeba je rozdrtit.
  • Rozdrcené šípky – praktičtější pro přípravu, ale rychleji ztrácejí účinné látky.
  • Pouze češule (červený „míšek“) bez semen a chloupků – pracnější příprava, odstraní se dráždivé chloupky a semena. Zbytek po přípravě čaje můžete zkonzumovat jako zdravou svačinku bohatou na vlákninu a zbylé vitamíny. O semena je ale škoda se připravit, obsahují vitamín E a taky vanilin, takže přidávají výbornou vůni a chuť.

Šípky skladujte v uzavíratelných skleněných nádobách na tmavém, suchém a chladném místě. Ideální je spotřebovat je do jednoho roku, protože obsah vitamínu C postupně klesá i při správném skladování.

Další způsoby zpracování šípku

Šípky nabízejí mnoho kreativních možností zpracování. Nejšetrnější metodou pro zachování vitamínů je mrazení – buď čerstvých rozpůlených plodů, nebo častěji sušených a namletých na prášek. Mrazením se zachová až 95% vitamínů, což je výrazně více než při běžném skladování ve sklenici při pokojové teplotě.

Někteří bylinkáři po usušení namelou šípky na jemný prášek, který uchovávají ve vzduchotěsných nádobách v mrazničce a postupně odebírají potřebné množství do smoothie, jogurtů nebo müsli.

Z šípků se dá vyrobit i dětmi oblíbené želé a domácí bonbóny. Oblíbený je i sirup nebo marmeláda – ta je dost pracná, protože vyžaduje odstranění dráždivých chloupků a tvrdých semínek.

Gurmáni jistě znají šípkovou omáčku k masům. Šípkové víno je pak skutečnou bylinkářskou lahůdkou pro dospělé. Při jakémkoliv zpracování platí, že čím méně tepla a světla, tím více vitamínů zůstane zachováno.

Šípek je tedy nejen ozdobou podzimní krajiny, ale je přímo pokladem pro lidské zdraví.


Použity byli různé odborné zdroje, jejichž souhrn uvedu v připravovaném článku o důvěryhodných zdrojích informací, které používám. Zde zmiňuji jeden konkrétní zdroj, a to Mika Karel, Fytoterapie perem lékaře, 2018. Botanické údaje pochází především z Klíče ke květeně České republiky, 2019 a z webových stránek Botany.cz a Pladias.cz.

Propojuju svoje znalosti z výzkumu rostlinných účinných látek, botaniky a ochrany přírody. Povzbuzuju rodiče a jejich děti, aby si našli svou cestu do přírody a ke zdraví skrze sbírání léčivek. Můj příběh najdete tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Bylinková spižírna: Vyrobte si s dětmi úplně jiný herbář.

    Hrejte si s bylinkami a přitom se s nimi seznamte. Děti dostanou prostor pro tvoření podle své fantazie a zároveň proniknou do světa bylin v doprovodu zvířecích kamarádů. Vytvoříte společně jedinečný herbář a taky jedinečný příběh, ve kterém strávíte čas spolu. Protože zítra už budou vaše děti dospělé.

  • Uvidíme se na facebooku
  • Nejnovější články
  • Rubriky
  • Kategorie